Szandi

1976 július 7.-én született Budapesten. 12 évesen /1988-ban/ szerepel a “Nyomorultak” és a “Bestiák” címü rockoperában a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Ugyanebben az évben benevez a “Mini-Tini” pop-énekes pályázatra, melyet 400 jelentkező közül meg is nyer. Fél év múlva nővére segítségével elmegy Fenyő Miklóshoz, aki meghallgatja, pártfogásába veszi, és hamarosan dalokat is ír neki. 1989 novemberében /13 éves korában/ jelenik meg első albuma : “Kicsi lány” címmel, s hetek alatt 270 ezer példányban fogy el. Ő a legfiatalabb magyar platinalemezes előadó.
1990-ben megjelent “Tinédzser l´amour”- címü lemezéből is jóval több, mint 250 ezer darab fogyott. 991-ben filmfőszerepet kap egy zenés mozifilmben /”Szerelmes szívek”/. Ez a címe 1991-es albumának is. Abban az évben ez lett a legnézettebb mozifilm 1 millió nézővel. Fenyő Miklóssal összesen 4 lemezt készít, és 1993-ban véget ér a munkakapcsolat. Még ezévben Szandi 5 – címmel készít feldolgozás lemezt /producer: Bogdán Csaba/, majd 1994-ben Szikora Róbert ír neki lemezt Tizennyolc – címmel. 1995-től lemezeinek producere és zeneszerzője Bogdán Csaba :/ Szandili, Bumeráng Party,DancingFlame, Azok a szép napok, Kedvenc dalaim, Dúdold a szív dallamát, Minden percem a szerelemé, Egyszer az életben. 1996-ban Koppenhágában Jódli dili – címü dalára remixet készít a Hartmann-Langhoff páros, akik a MeandMy és az Aqua producereiként értek el hatalmas nemzetközi sikert. A dal megjelenik 5 országban válogatás lemezeken /Dél Afrika, Dánia, Thaiföld, Japán,Brazília/, olyan világsztárok társaságában, mint a Spice Girls, Dj. Bobo, Bellini, Erotic stb. Japánban You never know – címmel újabb dala kerül rá a Dance Mania címü válogatás lemezre. A két japán válogatás összesen közel 600 ezer példányban kelt el.
1998-tól Frufru szerepét játsza a Hotel Menthol musicelben a Fővárosi Operett színházban. Szintén ez évben Magyarország akkor legnézettebb Tv csatornáján a TV2-n Vágó István oldalán az Azok a szép napok – címü zenés vetélkedő műsor műsorvezetője.
1999-es albumát is a vetélkedő dalaiból válogatja össze, és a címe is ugyanez. A lemez szintén aranylemez lett.
1999 őszétől a Dáridó – címü hihetetlenül népszerű Tv műsorban szinte állandó közreműködő és Galambos Lajos oldalán időnként műsorvezetőként is bemutatkozik.
2000. májusában Göncz Árpád köztársasági elnöktől Ezüst Érdemrendet kapott jótékonysági tevékenykedéséért.
Azóta 6 újabb albuma jelent meg, a legutóbbi 2006-ban, Best of Szandi Remix 2006 – címmel.
1999-ben férjhez megy menedzseréhez és zenei mindeneséhez: Bogdán Csabához.
Három gyermekük: Blanka, Domonkos és Csabi. 2008 március 15-én Nagykáta város díszpolgári címet adományozott

 

Légy szociális és oszdd meg weboldalunkat!
This entry was posted in Gyerek műsorok and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.