Ghymes Együttes

Szarka Tamás – ének, hegedű, gitárok, koboz
Szarka Gyula – ének, gitár,basszusgitár, bőgő
Varga Bori  – szoprán- és altszaxofon, töröksíp
Jelasity Péter – szaxofon
Milosevics Mirko – szintetizátor, nagydob
Széll Tamás / Lau János – dobok
Kún Csaba – szintetizátor
Az évforduló jegyében telik a 2008-as év a Ghymes számára. Az 1983-ban alakult (1984-től Ghymes nevet viselő) együttes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. A 25. jubileumi koncertműsort a zenekar a legszebb és legkedveltebb dalaiból állította össze. A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad. A szakma elismerését bizonyítják a díjak:
Don Quijote díj 2001,  A Magyar Művészetért Díjat 2001, Arany Zsiráf díj worldmusic/jazz kategória (MAHASZ) 2001, 2002,  eMeRTon díj legjobb határon túli magyar zenekar kategória (Magyar Rádió) 2002, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Díja 2008.
Az együttes négy aranylemez ( Bennünk van a kutyavér, Tűzugrás, Nagy Mesealbum II., Éghymese) és nyolc platinalamez (Rege, Smaragdváros, Nagy Mesealbum, Héjavarázs, Bakaballada, Csak a világ végire, Messzerepülő, Mendika) tulajdonos.
Éghymese című albumuk elnyerte a MAHASZ Fonogram díját. Azonos című koncertjük pedig az “Év produkciója” elismerést kapta az ARTISJUS-tól.
A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.

GHYMES EGYÜTTES – Gyermekműsor
“CSAK A VILÁG VÉGIRE”

Szarka Gyula a Ghymes együttes vezetője, énekese, gitárosa pedagógiát végezett, hosszú évek óta foglalkozik gyermekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal. A Ghymes együttes Szarka Gyulával az élén rendszeresen ad gyermekkoncerteket. Műsorukban népzenét adnak elő, népi hangszereket mutatnak be, megismertetik a magyar népzene alapjait és közösen énekelnek a gyerekekkel. A műsor összeállításában Kodály Zoltán zenepedagógiai koncepcióját vette alapul: “Az általános iskola célja: a teljes embert megalapozni. Zene nélkül nincs teljes ember… Jó mérnök, vegyész stb. lehet valaki, ha tizenöt éves koráig rá sem gondol.
A lendületes zenei feldolgozások közel állnak a mai gyerekek érzésvilágához, alkalmassak arra, hogy maivá, befogadhatóvá, megszerethetővé tegyék a magyar népdalkincset.
Ghymes együttes zenei anyaga különösen alkalmas arra, hogy hozzájáruljon e feladat valóra váltásához.
Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a „Bennünk van a kutyavér“ című gyerekkazettájukat (1995) a Magyar Oktatási Minisztérium iskolai segédeszközzé nyilvánította.
Legújabb gyereklemezük, mondhatnánk a „Bennünk van a kutyavér“ második része. „Csak a világ végire“ címet viseli.

Ghymes videó:

 

Légy szociális és oszdd meg weboldalunkat!
This entry was posted in Gyerek műsorok and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.