Farkasházi Réka

Hajnali Csillag Peremén Farkasházi Réka és a Samuband koncertje gyerekeknek

Hajnali Csillag Peremén
Gyerekkoncert a kortárs magyar irodalom kiváloságainak műveiből

Már első lemeze megjelenésekor Réka célul tűzte ki, hogy a kortárs magyar irodalom legszebb gyerekeknek szóló köteteiből fog műsort összeállítani, ezzel is segítve a számára oly fontos versek eljutatását a legkisebbekhez.

Kukorelly Endre kötete után Kovács András Ferenc erdélyi költő művei következtek.

A Hajnali csillag peremén című kötet gazdag tárháznak bizonyult – van benne mélység és könnyűség is: persze tréfás állatok, verses mese, a természet rengeteg apró virága, bogara, jelensége. Évszakok és mondókaszerű nonszenszek. Úgy Weöres Sándoros, hogy egyáltalán nem epigon, csak éppen nagyjából ugyanabból az anyagból dolgozik, hasonló eszközökkel: természet, apró költői ötletek, cirkusz, vásár; csengő-bongó rímekkel, erős ritmusokkal, nép- és műköltészeti nagy hagyományú formákkal.

A versek megzenésítésében Réka saját zenekara a Samuband segédkezett, olyan dallamvilágot alkotva, mely modern, mégis tökéletesen idomul az óvodás, kisiskolás korosztály igényeihez.

Nem csak az volt fontos, a műsor összeállításánál, hogy úgy szövegeiben, mind zeneileg a legjobbat nyújtsák, de célkitűzés az is, hogy az élő hangszeres zene varázsával megismertessék a közönséget, ebben a legfogékonyabb korban. Réka minden alkalommal élő zenei kísérettel adja elő műsorát. Ahol nincs lehetőség a teljes zenekar színpadra állítására, ott gitárkísérettel énekel. Az élő műsor lehetőséget ad a gyerekek bevonására, közös éneklésre, dal tanulásra, táncra, mókára. Réka gyakorló édesanyaként úgy tudja megszólítani közönségét, hogy a kicsik az első pillanattól kezdve érzik, jó kezekben vannak, szeretettel fordulnak feléjük a színpadról. Sőt! A színpad a közös játék színterévé válik, így adva igazi, maradandó élményt.

Karácsonyi Koncert
“Puhán csapongó hópihék,
száguldozó csöpp csillagok,
ti fedjetek be engemet –
szánkómmal újra itt vagyok”

(Kovács András Ferenc : December)

Advent idején a Samuband és Réka közös koncertje is az Ünnep körül forog. Ismert karácsonyi dalok, és a Hajnali Csillag Peremén legszebb téli versei (természetesen megzenésítve) hangzanak el a műsorban.
A színpadomon a Mikulás is együtt énekel a zenekarral, a kicsik legnagyobb örömére.
Rendhagyó irodalom óra a legkisebbeknek
Farkasházi Réka gitár kísérettel szólaltataja meg legkedvesebb gyerekverseit Kukorelly Endre és Kovács András Ferenc kötetéből. A dalok között játék, mese, versolvasás, kötetlen beszélgetés, akár a veresek szerzőive is.
Videó:

 

Légy szociális és oszdd meg weboldalunkat!
This entry was posted in Gyerek műsorok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.