Ákom Bákom Bábcsoport

Ákom-Bákom Bábcsoport

“Egyszer régen az irkámon,
született egy ákombákom.
Hát egyszer csak látom, látom:
két lábra áll az irkámon,
úgy indul el ákombákom.”

Didergő király c. bábelőadás
“Mese, mese, mátka, pillangós határba:
Volt egyszer egy király Nekeresd országba…”

Így kezdődik a Móra Ferenc által írt verses mese bábfeldolgozása, melyet maga a király egész alakos reneszánsz ruhába öltözött udvari bolondja mesél el a közönségnek. A reneszánsz hangulat nemcsak a jelmezekben, hanem a díszletben, a karakterekben és a zenében is megjelenik.
A történet szereplői a hideg szívű királynak próbálnak segítséget adni, hogyan melegedhetne fel. A bábjáték közben egy nagy mesekönyv segítségével feltárul előttük a királyi udvar gazdagsága és a király parancsára annak pusztulása, hogy mindent a tűzre vessenek. . Az előadás végére derül ki, hogy a királyt kívülről felmelegíteni nem lehet. Hideg szívét egy kislány őszinte és közvetlen szavai olvaszthatják fel, amelyből kiderül, hogy számára az egyedüli orvosságot  a szeretet és a másokkal való törődés melegsége jelentheti.

A suszter manói
A kedves Grimm mese alapján készült bábjátékunkat a téli hónapokra ajánljuk.
Él két kedves, virgonc manó az erdőben, akik úgy döntenek, nem akarnak téli álmot aludni az idén. Igen ám, de ilyen hidegben mezítláb nem lehet szaladgálni a szabadban. Belopakodnak ezért a Suszter műhelyébe, hogy maguknak cipőt készítsenek. Meglepődve látják, hogy a suszternél nincs maradék anyag. Megsajnálják a susztert és éjszaka megvarrják neki az előkészített cipőt. Gondolják ha a suszter azt eladja, akkor vesz új  anyagot és abból végre nekik is juthat egy-egy meleg lábbeli…

A Mackó házikója, Zenés, dalokkal tarkított bábjáték
Eljött a tavasz. Nemcsak a természet ébredezik, hanem bábjátékunk főhőse Mackó is. Mackó barátai mind az iskolába tartanak, de mackónak csak a játékon jár az esze. Játszópajtásokat keres magának, így jut el a méhekhez. A méhek azonban félreértik mackó szándékát. Történetünkben azonban itt nem ér véget a félreértések sora, melyet a róka csellel és ravaszsággal ki is használ. Amikor felajánlja segítségét, hogy a méheknél közbenjár Mackó érdekében már kész terve van – kihasználva mackó jóhiszeműségét elbitorol tőle mindent, ami fontos neki, még a házát is. A méhek végül mackó pártjára állnak és megleckéztetik az álnok rókát.

A három nyúl, bábjáték
Zelk Zoltán klasszikussá vált verses meséje elevenedik meg a zenés bábjátékban.
A történetet bohócunk kezdi el mesélni:
„Egyszer régen, nagyon régen, zúgó erdő közepében,
három nyulak összegyűltek, selyemfőre települtek,
ottan se ültek sokáig, talán csak egy fél óráig ….”
Ahogy mesél, a szereplők megelevenednek bábok formájában.
Nyufi és testvérei elhatározzák, hogy megtréfálják a pletykás Szarkáné Önagyságát és egy lehetetlen történetet találnak ki arról, hogy rókát esznek. Szarkáné elhiszi a történetet és már viszi is a hírt az erdői lakói felé. Menekülni kezdenek az állatok, ahogy szájra-szájra terjed a hír.
A bohóc fel-fel bukkan a történet közben, mint mesélő és a végén az eltévedt vadász helyett egy gyereket kér fel a vadász szerepére…

Videó – Egyszer volt egy kiskondás c.  bábelőadásról:

 

Légy szociális és oszdd meg weboldalunkat!
This entry was posted in Gyerek műsorok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.