100 Folk Celsius

100 FOLK CELSIUS együttes 1976 nyarán alakult.


Zenei stílusukat a country és a bluegrass határozta meg.
Alapítótagok: Littvay Imre (gitár, mandolin, dobro, ének, zenekarvezető), Orbán József (gitár, szájharmónika, ének), Balla Gábor (basszusgitár, ének) és Somogyi Tibor (conga, ének).
1977-ben Somogyi Tibor helyére Zsembery István (conga, ének) került, majd később Balla Gábor helyét két másik zenész, Kovács József László (gitár, banjo, ének) és Mikes Attila (hegedű, ének) töltötte be. Így alakult ki egy klasszikus country-felállás: gitár-banjo-hegedű-mandolin-basszus.
A zenekar erőssége volt még, hogy mind az öten énekeltek is, ezáltal a hazai popzenében nem túl gyakori többszólamú hangzás alakult ki.
Koncertjeik humoros, vidám hangulatúak voltak, melyről elsősorban a zenekar frontembere, Orbán József gondoskodott. Kezdetben kizárólag akusztikus hangszereket használtak, de a népszerűség és a közönség számának együttes növekedésével az elektromos hangszerek is helyet kaptak zenéjükben.
A 30. születésnap sem múlhatott el lemez nélkül: egy „Platina Sorozat” keretében egy újabb 100 Folk Celsius CD-válogatás jelent meg.
A zenekar 30 évvel ezelőtti fő célja – a gyermekek (és felnőttek) felhőtlen szórakoztatása – a mai napig megmaradt.
Ez a hosszú idő nem múlt el nyomtalanul: több mint 1.000.000 eladott hanghordozó – ebből négy arany, két platina – és több mint 7.000 koncert a világ minden táján – de elsősorban Magyarországon – jelzi a zenekar útját.

Videó:

Légy szociális és oszdd meg weboldalunkat!
This entry was posted in Gyerek műsorok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.